ANIURKA - PODER VOLAR

 

Aniurka, zangeres, geboren in Santiago de Cuba in 1972, volgde een studie in moderne dans aan het conservatorium Esteban Salas. In 1995 vestigt zij zich in Frankrijk, daar werd ze lid van diverse salsa roepen zoals “Corazón” geheel uit dames bestaand , geleid door de pianiste Yaquelin Rodriguez, “Mambomania”en in 1999 sloot ze zich aan bij de groep “YaridaJardines de la casa de la trova”uit Santiago de Cuba die op toernee was in Europa. Tussen 2000 en 2004 trad ze op in het cabaret “Pau Caribe” in Parijs, ook maakte zij deel uit van de groep van pianist Alfredo Rodriguez waarmee ze veel concerten gaf met name op het beroemde festival “Jazz à Vienne”.

In 2012 besliste Aniurka om terug te keren naar haar geboorteland Cuba om haar project “Poder Volar” ( kunnen vliegen) op te starten met medewerking van gitarist/arrangeur Marcos Atala die haar heeft begeleid in diverse muzikale evenementen welke waren georganiseerd in haar geboorteplaats. Dit heeft geleid tot het onderhavige album “Poder Volar”. Het is haar debuutalbum en een bron van pure vreugde, met een aantal geweldige muzikanten. Het repertoire varieert tussen son, boléro, cha-cha-cha, trova jazz en andere muziekstijlen uit Cuba. Het album werd opgenomen in studio Scorpio in Havana met uitzondering van “Cantos de Luna”dat werd opgenomen in Frankrijk. Sinds de Amerikaanse meester gitarist in 1996 de “Bueno Vista Social Club”oprichtte ontstond er een langdurige stroom aan Cubaanse muziekgroepen met veel albums op hun conto, ze wilden allemaal meeprofiteren op het wereld succes van de “Club”. De kwaliteit nam echter zienderogen af en inmiddels is de stroom aan Cubaanse muziek min of meer opgedroogd en daarom werd het tijd voor een nieuw positief geluid uit Cuba en dat is zeker het geval met de fluwelen klanken van Aniurka en haar muzikanten. Het is aanstekelijke vrolijke muziek die prima aansluit bij het zonovergoten weer dat de Lage Landen momenteel omtovert tot de mediterranee. Aniurka weet je te verleiden met haar sensuele stem, vooral in het titelnummer “Poder Volar”, het klinkt heel anders dan de muziek van de Bueno Vista Club, meer intiem maar net zo swingend. Het dichtste bij het geluid van de “Club” komt het soepel deinende “Mi primavera”met een sfeervolle gestopte trompet in de hoofdrol.

De bezetting op dit album luidt als volgt : Aniurka (componiste, vocaliste), Marcos Atala (akoestische gitaar), Rey Ugarte (ak. gtr., el gtr,tres), Michel Salazar Delgado ( contrabas, el bs.gtr., Adel González Gómez en Yordan Cuenca Marquez (percussie), Eric Santa Cruz Hernández (clt), Maikel González González (tpt), Alain Bruel (accordeon en accordina), Gérard Couderc (sopraan sax), Marcos Atala en Rey Ugarte (vcls) en op “Cantos de Luna” : Inor Sotolongo (percussie), Maurizio Congiu ( contrbas), Anthony Hocquard ( ak. gtr.).

Ook als het onvermijdelijk weer gaat regenen, draai deze cd en het zonnetje is in huis !

Jan van Leersum.

Artiest info
Website  
 

Label : Llona Rec.
Distr. : Outhere Distribution Benelux

video